Mogens Dahl Kammerkor: Händels Messias

Dette event har fundet sted. Se kommende events her

Det hører sig til at begynde julen med Händels Messias.  Og ikke uden grund.
Musikken er tænkt som kirkens svar på operamusik: underholdende og smuk.
Flere af melodierne er taget fra samtidens populærmusik. For eksempel er ’For unto us a child is born’ en melodi fra en populær sang om kærlighed, omdannet til den vidunderligste korsats, hvor stemmerne kommer ind én efter én med budskabet om kærligheden, der er kommet til verden. Händel skrev hele det store oratorium i tre dele på bare 24 dage.
Händel sagde efter en opførelse omkring 1750: ”Jeg ville blive ked af det, hvis jeg bare underholdt folk – jeg ønsker at gøre dem til bedre mennesker.”  Et ambitiøst mål, men Händel havde noget at have ambitionerne i. Få komponister har som ham opnået at blive berømmet af både publikum, kolleger og kritikere.  Beethoven udbrød eksempelvis at ”Händel er den største komponist som nogensinde har levet. Jeg vil blotte hovedet, og knæle ned ved hans grav.”
Med Mogens Dahls fortolkning af mesterværket rammes musikkens dybe nerve af både smerte og ultimativ forløsning. Mogens Dahl Kammerkor har i barokmusikken fundet en perfekt tumleplads for sin berømmede sprødhed og evne til at kommunikere historien bag musikken.
”Mogens Dahls hovedpointe […] var at skabe en varm intim, fuldstændig glasklar affære med Georg Friedrich Händels noder. Virkemidlerne var tydelige og enkle. En lille stigning i tempo, en lille formørkning af karakteren. Overalt stramt, energisk og ædrueligt med masser af individuelle kvaliteter. ”
Henrik Friis, Politiken den 19. december 2009.