Hi there - switch to your preferred language click here
Program
Vagn Holmboe:
Ved årets Allehelgenkoncert ønsker Mogens Dahl Kammerkor at hylde en af dansk musiks helt store komponister: Vagn Holmboe.
Udadtil holdt Vagn Holmboe lav profil med det, men indadtil og i sin musik var han livet igennem styret af åndelige tanker om musikken som en manifestation af noget kosmisk. Intet mindre.
Derfor greb han chancen, da Rudolf Steiner-bevægelsen bad ham komponere et værk til tekster af den romantiske mystiker og digter Novails. Værket blev ’Die Erfüllung’, der fik sin uropførelse i Steiner-regi, men som hidtil, selv om det er et af Holmboes store værker og et kerneværk i hans produktion, aldrig ellers har været opført eller indspillet.
Søsterværket til ’Die Erfüllung’ er kvintetten ’Zeit’ for strygekvartet og altstemme. Et værk, der tilsvarende er mystisk og kosmisk i sit udsyn, og som indtil nu heller ikke er indspillet, selv om Holmboe gav begge værker opusnumre og tydeligvis lagde vægt på dem begge.
Også resten af koncertens program afspejler det åndelige i Holmboes kunst- og verdenssyn med fokus på det cykliske i reinkarnationstanken, som var styrende for hans syn på det at komponere kosmisk musik, som han kaldte det.
Solnedgangen ligger også i den antikke ægyptiske ”Solhymne”, der beskriver solens gang fra solopgang til solnedgang frem til den nye opgang – og naturligvis i ”Song of Sunset” med tekst af Walt Whitman
Alt i alt ønsker vi med denne koncert at give et nyt indblik i kernen af Holmboes syn på, hvad musik var, og hvad musik kunne: nemlig give mennesket indsigt i det kosmiske eller den højere orden, som han også kaldte det i sin private dagbog – netop sådan som Thomas Michelsen med grundig brug af hidtil ikke-offentliggjorte kilder som netop Holmboes dagbøger har redegjort for det i sin biografi om komponisten, ’Det dybe og det rene’.
Korværker med titlen ”Liber Canticorum” (”Bog med sange”) dukker op med jævne mellem i Holmboes produktion over en periode på mere end 30 år. ”Beatus vir” betyder ”Lykkelig den…” og bruges i den katolske kirke i forbindelse med aftenbønnen (vesper) ved solnedgang.
Solnedgangen ligger også i den antikke ægyptiske ”Solhymne”, der beskriver solens gang fra solopgang til solnedgang frem til den nye opgang – og naturligvis i ”Song of Sunset” med tekst af Walt Whitman.