Ein Deutsches Requiem, Holmens Kirke

Dette event har fundet sted. Se kommende events her

Medvirkende:
Dietrich Henschel, Baryton
Elina Shimkus, Sopran
Tanja Zapolski og Rikke Sandberg, piano
Mogens Dahl Kammerkor, dir. Mogens Dahl

Program:
Johannes Brahms (1833 – 1897):
Ein Deutsches Requiem, op. 45.
Arrangeret for solister, kor og firhændigt klaver af Phillip Moll

Brahms’ requiem i Phillip Molls udgave blev en fantastisk oplevelse for publikum ved den første danske opførelse i Holmens Kirke sidste år. Den transparente og elegante udgave af værket tåler bestemt en gentagelse – man aner begyndelsen på en ny påsketradition for Mogens Dahl Kammerkor…

Mogens Dahl Kammerkor fik i 2017 tilladelse af Rundfunkchor Berlin til at bruge deres nye arrangement, som er skrevet for kor og firehændigt klaver. Det har også tidligere været fremført med denne besætning – blandt andet af Brahms selv – men navnlig i de senere år har der været en stigende interesse for at udforske dødsmessen i en slank, kammermusikalsk udgave, hvor Brahms’ fantastiske arbejde med korets stemmer kommer til sin fulde ret.

Og her har den amerikanskfødte pianist Phillip Moll gjort en enestående og Brahms-tro indsats for at netop dette skal lykkes. Phillip Moll er bosiddende i Berlin, hvor han har samarbejdet med blandt andre Berlinerfilharmonikerne og Rundfunkchor Berlin.

Ein Deutsches Requiem består af syv satser, som alle kredser om at formidle en trøst til de efterladte. Måske har Brahms skrevet værket som en art efterbehandling af dødsfald blandt mennesker der stod ham selv nær: Moderen døde i 1865, hvor værket blev påbegyndt og vennen Robert Schumann døde nogle år forinden.

Selvsamme Schumann havde i øvrigt haft planer om nøjagtigt det samme, som Brahms nu gennemførte, nemlig en messe for de døde på det tyske sprog. ’Tysk’ i værkets titel refererer nemlig til det sproglige, og ikke til det tyske folk. Brahms selv har sagt, at han gladelig ville have kaldt sit requiem for ’Ein menschliches Requiem’, hvis det havde tydeligjort hans hensigt.

Ein Deutsches Requiem opføres med de to fremragende danske pianister Rikke Sandberg og Tanja Zapolski, og med solister på højeste internationale niveau.