Brahms: Ein Deutsches Requiem

BRAHMS: EIN DEUTSCHES REQUIEM

Johannes Brahms (1833–1897):
Ein Deutsches Requiem, opus 45.
Arrangeret for solister, kor og firhændigt klaver af Phillip Moll

 

 

Mogens Dahl Kammerkor fik i 2017 tilladelse af Rundfunkchor Berlin til at bruge deres nye arrangement, som er skrevet for kor og firehændigt klaver. Det har også tidligere været fremført med denne besætning – blandt andet af Brahms selv – men navnlig i de senere år har der været en stigende interesse for at udforske dødsmessen i en slank, kammermusikalsk udgave, hvor Brahms’ fantastiske arbejde med korets stemmer kommer til sin fulde ret.

Ein Deutsches Requiem består af syv satser, som alle kredser om at formidle en trøst til de efterladte. Måske har Brahms skrevet værket som en art sorgbearbejdning efter dødsfald blandt mennesker, der stod ham selv nær: Moderen døde i 1865, hvor værket blev påbegyndt og vennen Robert Schumann døde nogle år forinden.

Selvsamme Schumann havde i øvrigt haft planer om nøjagtigt det samme, som Brahms nu gennemførte, nemlig en messe for de døde på det tyske sprog. ’Tysk’ i værkets titel refererer nemlig til det sproglige, og ikke til det tyske folk. Brahms selv har sagt, at han gladelig ville have kaldt sit requiem for ’Ein menschliches Requiem’, hvis det havde tydeliggjort hans hensigt.

 

Medvirkende:

Mogens Dahl Kammerkor
Tanja Zapolski og Rikke Sandberg, piano
Internationale solister
Mogens Dahl, dirigent