ALLEHELGENSKONCERT: AFTONLAND

Dette event har fundet sted. Se kommende events her

MEDVIRKENDE:
MOGENS DAHL KAMMERKOR

MOGENS DAHL, DIRIGENT
SØREN JOHANNSEN, ORGEL
LASSE MAURITZEN, HORN

PROGRAM:
Sven-David Sandström (f. 1942): Lamento in lontano – hornsolo (Uropførelse)
Per Nørgård (f. 1932): Aftonland
Engång skal du vare en av dem
Gissa din gåta, lille bror,
Låt min skugga försvinna i din
Du sträcker ut din skymningshand
Anna Cederberg-Orreteg (f. 1958): Skisser til Aftonland
Nu är det sommarmorgen
Du människa
Fågelunge, lyft din vinge
Gissa din gåta
Peter Bruun (f. 1968): Aftonland (Uropførelse)
Hans skugga föll over jorden
Som molnen
Att hjärtats ord aldrig må vika
Vem gick förbi min barndoms fönster
Per Nørgård (f. 1932): tre orgelkoraler fra opus 12
Ak Gud, fra Himlen se herned
Nu bede vi den Helligånd
Mig hjærtelig nu længes
Sven-David Sandström: Hvor er så dejligt som Din klode (for kor og orgel)
Per Gunnar Petersson (f. 1954): Aftonland
Allt är så underligt fjärran i dag, Det är om aftonen man bryter upp
Engång skall du vara en av dem, Den döda
Sven-David Sandström: O Sacrum Convivium

Nobelprismodtageren Pär Lagerkvists sidste digtsamling ’Aftonland’ er det poetiske udgangspunkt for en gribende Allehelgenskoncert med Mogens Dahl Kammerkor. Lagerkvists digte handler om døden, der ses som en slags endelig afklaring eller udfrielse fra hjertets uro. Lagerkvist er optaget af naturen som tilstand og sjælespejl, og denne helt særlige stemning søger vi at belyse med vidt forskellige komponisters tilgang til ordene.

En fjern klagesang fra hornet indleder koncerten i en uropførelse af kammerkorets ’composer in residence’, Sven-David Sandström, inden Lagerkvists poesi lyder første gang. De fire sammenhængende korstykker i Per Nørgårds Aftonland er inspireret af ideerne om en særlig skandinavisk sensibilitet, som fornemmes i de mørktfarvede, natlige landskaber i Aftonland.

Anna Cederberg-Orretegs ’Skisser til Aftonland’ er lys, nordisk korpoesi med smukke melodier i et varmt, romantisk tonesprog. Cederberg-Orreteg har udvalgt digte fra Lagerkvists samling, der endnu ikke er nået frem til aftenen, men fokuserer på morgen, skabelse og fødsel.

En uropførelse af den yderst interessante danske komponist Peter Bruun belyser nye aspekter af Lagerkvists digte inden en tekstcollage med digte af af Johannes Jørgensen, Morten Nielsen, Ole Sarvig, Pia Tafdrup, Grundtvig og Brorson danner grundlag for Sven-David Sandströms intense og melankolske koralsuite ”Hvor er så dejligt som Din klode”.

I Per Gunnar Peterssons dunkelt, klangskønne Aftonland-suite lader den svenske komponist kor og sangsolist ledsage af hornets ur-lyd.

Dette års Allehelgenskoncert i Christians Kirke rundes af med endnu et nyt værk af Sandström – nemlig hans O Sacrum Convivium efter den latinske originaltekst, der er en fejring af nadvermysteriet, som skaber fællesskab på tværs af liv og død, tid og evighed.