Aflyst – Sonnets of Darkness and Love

Dette event har fundet sted. Se kommende events her

PROGRAM:

Fem sange af Carl Nielsen (1865 – 1931):

Hvor sødt i sommeraftenstunden (tekst: A. Oehlenschlaeger)

Sænk kun dit hoved, du blomst (tekst: J. Jørgensen)

Skal blomsterne da visne (tekst: H. Rode)

Tit er jeg glad (tekst: B. S. Ingemann)

Solnedgang (tekst: I. P. Jacobsen)

 

Per Gunnar Petersson (f. 1954):

Aftonland (1989) – for sopransolo, trombone, stemme og kor. (tekst: Pär Lägerkvist)

 

PAUSE

 

Sven-David Sandström (1942 – 2019):

Sonnets of Darkness and Love – for trombone og kor.

(Tekstkuratering: Jakob Holtze)

 

MEDVIRKENDE:

Mogens Dahl Kammerkor

Trombone og sangsolist: Nils Landgren

Dirigent: Mogens Dahl

MUSIKKEN:

Koncerten Sonnets of Darkness and Love beskriver kærligheden, hvor sval, nordisk vokalmusik mødes af stærke, temperamentsfulde og kontrastfyldte beskrivelser og sanseindtryk.

 

Aftenmørket, nattemørket, det svale tusmørke, der omslutter os i

stemningsmættede nordiske sange med musik af Carl Nielsen er i centrum i første halvdel af koncerten.

 

  1. P. Jakobsen lader blomsterne græde i skumringen og i Per Gunnar

Peterssons Aftonland for kor og trombone fornemmes en samhørighed med naturen, døden og alt det vi ikke kan se, men alligevel underfuldt sanser.

I koncertens anden del er der verdenspremiere på værket Sonnets of Darkness and Love komponeret af den netop afdøde svenske komponist Sven-David Sandström, kammerkorets mangeårige Composer in Residense. Værket består af tekster fra Lorcas, Nietzsches og Shakespeares forfatterskaber og ligeledes en smule fra Højsangen – kurateret af Jakob Holtze. Disse tekster indeholder stærke billeder på alt det som kærligheden kan være – passioneret, mørk, fuld af angst og begær, og umådelig smuk.

 

Den svenske jazzmusiker Nils Landgren medvirken betyder at jazzelementer møder den klassiske, nordiske vokalkunst på en ny og særdeles fantastisk og virkningsfuld måde.

 

Sven-David Sandström, Sverige

Den store svenske komponist Sven-David Sandström og Mogens Dahl Kammerkor har en lang og fantastisk historie sammen.

 

Det begyndte med en bestilling af Nordic Mass i 2015, uropført på Bergen festspillene. Herefter skabte Sandström som ensemblets ’Composer in Residense’ en række storslåede og banebrydende værker i den neo-romantiske stil som var – og er – perfekt egnet til Mogens Dahl kammerkors gennemsigtige, nordiske klangunivers. Et af disse værker er The Passion of St. John (tekst kurateret af Jakob Holtze) – uropført i Konzerthaus Berlin i 2016.

 

Sven-David Sandström døde 10. juni 2019 og dermed har Skandinavien mistet en af sine helt store komponister.

 

Niels Landgren, Sverige

Den svenske trombonist og sanger Nils Landgren er en af Sveriges største nulevende jazzmusikere.

 

Han begyndte som klassisk trombonist. Men efter et møde med den svenske folkjazz-pioner Bengt-Arne Wallin og trombonisten Eje Thelin, begyndte Landgren at udvikle sin helt egen tilgang til improvisatorisk musik. Han er en af den slags unikke musikere, der med både sin personlige klang og sin tilgang til musik i det hele taget har vakt international opsigt på tværs af traditionelle genrer – og det gælder både når han spiller og når han synger.

 

Mogens Dahl
En række bemærkelsesværdige projekter i dansk musikliv kan tilskrives dirigenten Mogens Dahl. Med base i sin egen koncertsal i København, har han været en hovedkraft i udviklingen af korprojekter og kammerkoncertserier med internationalt vingefang.

 

Mogens Dahl er uddannet fra Musikvidenskabeligt Institut i Århus og fra Det Jyske Musikkonservatorium suppleret med studier hos blandt andre Eric Ericson og Jorma Panula og han har undervist en årrække ved konservatoriet i Aarhus og på Aalborg Universitet. Fra 1991 – 2003 var han syngemester på Den Jyske Opera. ​

 

I 2005 fik Mogens Dahl chancen for at realisere drømmen om sit eget koncerthus i København med prestigefyldte kammermusikserier. Sideløbende med dette arbejde dirigerer han sit eget professionelle kammerkor, som har etableret sig på den skandinaviske scene med en stribe cd-udgivelser, samt turnéer og koncerter i både Norden og det øvrige Europa.

 

Mogens Dahl Kammerkor
Klassisk kor med faste arbejdsgange og gennemprøvede koncepter? Tænk om igen. Mogens Dahl Kammerkor er et unikt internationalt korprojekt, som både kunstnerisk og organisatorisk bryder med det vante.

 

Dirigenten Mogens Dahl har stræbt efter at skabe et fleksibelt ensemble, der tør og kan træde nye stier i vokalmusikkens verden. En pool af 40 professionelle sangere fra nær og fjern danner rygraden i koret, som lige fra begyndelsen i 2005 har vakt stor opsigt med sine nyskabende koncert-, festival- og cd-projekter.

 

Samarbejdspartnere som blandt andre Orchestra of the Age of Enlightenment, Brooklyn Rider og Athelas Sinfonietta vidner om ensemblets kunstneriske spændvidde og internationale udsyn. Med afsæt i den nordiske a cappella tradition har Mogens Dahl Kammerkor søgt at sprænge de gængse repertoiremæssige grænser for klassisk vokalmusik.