Aflyst – Golden Days Festival: Forever Young

Dette event har fundet sted. Se kommende events her

PROGRAM:

Johannes Brahms (1833 – 1897):  Fünf Gesänge, opus 104

Nachtwache nr. 1

Nachtwache nr. 2

Letztes Glück

Verlorene Jugend

Im Herbst

 

Antonín Dvořák (1841 – 1904): Serenade i d-mol, opus 44 (nonet-version)

Moderato, quasi marcia

                             Minuetto

                             Andante con moto

                             Finale. Allegro molto

Pause

 

Johannes Brahms: Liebeslieder, opus 52

Rede, Mädchen, allzu liebes

                             Am Gesteine rauscht die Flut

                             O die Frauen, o die Frauen

                             Wie des Abends schöne Röte

                             Die grüne Hopfenranke,

                             Ein kleiner, hübscher Vogel

                             Wohl schön bewandt

                             Wenn so lind dein Auge mir

                             Am Donaustrande,

                             O wie sanft die Quelle sich

                             Nein, es ist nicht auszukommen

                             Schlosser auf, und mache Schlösser,

                             Vögelein durchrauscht die Luft,

                             Sieh, wie ist die Welle klar,

                             Nachtigall, sie singt so schön,

                             Ein dunkeler Schacht ist Liebe,

                             Nicht wandle, mein Licht, dort außen

                             Es bebet das Gesträuche,

 

MEDVIRKENDE:

Mogens Dahl Kammerkor

Ensemble MidtVest

Mogens Dahl, dirigent

 

Ensemble Midt vest

MUSIKKEN:

Mogens Dahl Kammerkor og Ensemble MidtVest deltager i Golden Days Festivals hyldest til ungdommen med en koncert, der præsenterer den unge Dvořák, den evigtunge kærlighed og den tabte ungdom.

 

Sidstnævnte tema er en rød tråd i ’Fünf Gesänge’ af Brahms, hvor digtenes nostalgiske tone kulminerer i den fantastiske ’Im Herbst’. Brahms viser sit mesterskab ved at iklæde tre enkle vers en musik, der vælder frem gennem stadigt større åndedrag. Stille, afbalanceret og alligevel voldsomt indtrængende.

 

De to første sange har tekst af Friedrich Rückert, der var lærd i 44 sprog, og hvis digte desuden blev sat i musik af blandt andre Schubert, Schumann, Mahler og Strauss. I tredje sang itonesætter Brahms mesterligt de faldende blade, varslende den skønne kærligheds endeligt. Teksten i fjerde sang er en gendigtning af en böhmisk folkesang om tabt ungdom – i tråd med det folkelige er musikken her mere let, selv om indholdet fortsat peger tilbage mod det tragisk-nostalgiske. Sidste sang med tekst af Klaus Groth er ægte romantik: Efteråret er alvorligt, ’Væren’ hviler i dyb indesluttethed, mennesket mildnes ved tanken om dets dødelighed, men ’I tårernes blinken strømmer hjertets dybeste salighed’.

 

’Liebeslieder’ kredser om længsel, afvisning, sorg, og besættelse. De smukke sange om den skæbnesvangre kærlighed har været et af Mogens Dahl Kammerkors tilbagevendende favoritværker; digtenes intensitet og Brahms’ romantiske musik bringer det bedste frem i ensemblet, der konsekvent er blevet rost af anmelderne for sit præcise greb om diktion og klang. Ved denne koncert tager koret for første gang værket op i en ny-orkestreret udgave for kor og instrumentalensemble.

 

Teksterne stammer fra den tyske digter Georg Friedrich Daumers samling af østeuropæiske folkeviser, som præsenterer alle kærlighedens følelser – ekstase, glæde, smerte og ironi:

 

En skakt så mørk er kærlighed,

en alt for farlig brønd;

den faldt jeg, stakkel, i

og misted syn og ørers lyd,

i mine tanker er kun fryd,

i mine plager suk og støn.

 

Brahms’ musik er inspireret af blandt andre valsekongen Johann Strauss, og dertil skinner Brahms kærlighed til ungarsk folkemusik også igennem.

 

Dvořák vandt det østrigske statsstipendium for unge komponister hele fire gange i træk i 1870’erne og vandt på den måde stor respekt fra europæisk musiks ’grand old man’ Johannes Brahms. Det ligger derfor ligefor når Ensemble MidtVest supplerer Mogens Dahl Kammerkors tour de force gennem Brahms’ romantiske sange med en af de mest charmerende kompositioner fra den unge tjekke.

 

Serenaden er fra 1878 og vækker en elegant og aristokratisk stemning til live. Dvořák skrev musikken efter at have oplevet Wienerfilharmonikerne spille Mozarts Serenade i B-dur.

 

 

Mogens Dahl
En række bemærkelsesværdige projekter i dansk musikliv kan tilskrives dirigenten Mogens Dahl. Med base i sin egen koncertsal i København, har han været en hovedkraft i udviklingen af korprojekter og kammerkoncertserier med internationalt vingefang.

 

Mogens Dahl er uddannet fra Musikvidenskabeligt Institut i Århus og fra Det Jyske Musikkonservatorium suppleret med studier hos blandt andre Eric Ericson og Jorma Panula og han har undervist en årrække ved konservatoriet i Aarhus og på Aalborg Universitet. Fra 1991 – 2003 var han syngemester på Den Jyske Opera. ​

 

I 2005 fik Mogens Dahl chancen for at realisere drømmen om sit eget koncerthus i København med prestigefyldte kammermusikserier. Sideløbende med dette arbejde dirigerer han sit eget professionelle kammerkor, som har etableret sig på den skandinaviske scene med en stribe cd-udgivelser, samt turnéer og koncerter i både Norden og det øvrige Europa.

 

Mogens Dahl Kammerkor, Danmark
Klassisk kor med faste arbejdsgange og gennemprøvede koncepter? Tænk om igen. Mogens Dahl Kammerkor er et unikt internationalt korprojekt, som både kunstnerisk og organisatorisk bryder med det vante.

 

Dirigenten Mogens Dahl har stræbt efter at skabe et fleksibelt ensemble, der tør og kan træde nye stier i vokalmusikkens verden. En pool af 40 professionelle sangere fra nær og fjern danner rygraden i koret, som lige fra begyndelsen i 2005 har vakt stor opsigt med sine nyskabende koncert-, festival- og cd-projekter.

 

Samarbejdspartnere som blandt andre Orchestra of the Age of Enlightenment, Brooklyn Rider og Athelas Sinfonietta vidner om ensemblets kunstneriske spændvidde og internationale udsyn. Med afsæt i den nordiske a cappella tradition har Mogens Dahl Kammerkor søgt at sprænge de gængse repertoiremæssige grænser for klassisk vokalmusik.

 

Ensemble MidtVest

Ensemble MidtVest blev etableret i 2002 og består af 10 klassiske musikere. Ensemblets målsætning er at gøre de sidste 500 års musik tilgængelig for det 21. århundredes publikum. For at opfylde dette mål præsenterer ensemblet ikke blot et repertoire med klassisk kammermusik, men arbejder også med fri improvisation såvel som barok og tidlige klassiske værker.

 

Ensemble MidtVest spiller ca. 100 koncerter om året i ind- og udland og har bl.a. optrådt i Carnegie Hall i New York, Kings’ Place i London, såvel som på Musikfestspiele Mecklenburg-Vorpommern, Rio International Chamber Music Week og Mantova Chamber Music Festival i Italien.

 

Ensemblet har samarbejdet med en lang række højtprofilerede musikere, heriblandt Martin Fröst, Andreas Brantelid, Christian Ihle Hadland, Bo Skovhus, Carsten Dahl, Sergio Azzolino og Paolo Russo.

 

Ensemble MidtVest har indspillet 22 CD’er. Indspilningen af Mozart og Brahms klaverkvartetter har tidligere vundet DRs P2-Prisen for årets bedste danske CD-udgivelse, ligesom indspilningen af Hans Abrahamsens ”10 Preludes + Six Pieces” har været nomineret til P2-Prisen for årets danske album i kategorien ny musik i 2018.